Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 13:19 - ОТБИЙТЕ СЕ В С. ЛЕБЕД, ЗАСЛУЖАВА СИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1161 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОСЕТЕТЕ  БИСЕРА НА ИЗТОЧНИ  РОДОПИ,  СЕЛО  ЛЕБЕД

 

    След построяването на пътя за Маказа село Лебед остана някак в страни от него, но пък красотата му си остава. Забележителностите на селото са няколко, започвам с първата от тях:

 

     Това е единственото село в Източни Родопи, в които има естествени езера. Те са две, разпологжени на тераси едно над друго. Към водното му богатство влизат още /към/ 14 микрозовира, накои от които – доста големи. Селото е разположено доста на високо, като от него се разкрива страхотна гледка към рида, зад който е Джебел, осеян с махали и махалички, но също и към острият каменен връх Устра, върху който има останки от крепост. Това село през 1989 г. реши да се изсели цялото в Турция, сега от там се връщат замогнали се местни турци, които са решили да доживеят живота си сред тези природни красоти.

 

    Втората забележителност на селото е тракийското светилище Илкая, н превод, лековитата скала. Светилището е в дясно от пътя за с. Воденичарско. До него няма оформена пътека, но то се вижда - избираш си репери и минаваш през гората. Светилището е страхотно. Как се е качвал тракът на издълбаната за него дупка в скалата, не ми е ясно. Има останки от издялани в скалите стълби, дулапчета по отвесните скали.  Срещу скалата за проповеди е скалната халка, наричана Лековитият камък. Който премине през скалата ако има болест, ще се излекува, казват турците тук. В момента пред очите ми е халката, през която преминавам и скалата с издялатото място в нея за проповедника, до което води и невъзможна за ползване днес стълба.

    Селото Воденичарско също е интересно. Тук бита на хората вероятно е същият както от зеселванеето им тук, а то е било в началото на 18-и век, когато номадиите осядат по тези места. Каменни къщи като крепости, туркини във фереджета, кладенчета със змии в тях, домашни животни.

 

    Третата забелеежителност на това село е крепостта Устра. До нея има маркиран път от седловината към град Бенковски. Тук е приложена специална технология на строителството - стените са хванати за скалните игли по върха. Има останало доста от крепостта за разглеждане.

    Приятен път на обичащите България!

   




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12291140
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930